Sekolah rendah berusia 193 tahun di Pulau Pinang dapat kemudahan digital

GEORGE TOWN, 27 Jun (Bernama) — Sebanyak RM48,800 akan diperuntukkan bagi membangunkan kemudahan hab digital di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Gelugor, sebuah sekolah rendah di Pulau Pinang yang telah ditubuhkan sejak 1826.

Anggota Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh berkata hari ini, dana itu yang merupakan peruntukan untuk kawasan parlimennya akan diagihkan secara berperingkat-peringkat di mana RM8,853 telah diagihkan pada bulan Mei tahun lepas bagi tujuan pembelian perkakasan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan hiasan.

“Fasa kedua membabitkan jumlah RM12,950 adalah bagi tujuan pembelian peralatan untuk bilik ICT, yang mana fasa berikutnya adalah sebanyak RM18,990 untuk kos pembelian 10 buah komputer riba dan pemasangan perisian untuk hab digital tersebut. Kedua-dua fasa itu akan dilaksanakan tahun ini,” kata beliau pada sidang media di sekolah itu hari ini.

Baki dua lagi fasa dijangka menbelan kos kira-kira RM8,000 untuk kemudahan itu yang dijangka dapat disiapkan menjelang 2021.

Kemudahan itu telah diberi nama rasmi Hab Digital Karpal Singh hari ini sebagai memperingati mendiang Karpal Singh yang juga bekas Anggota Parlimen Bukit Gelugor, pada satu majlis yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar dan Desa negeri Jagdeep Singh Deo, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) Datuk Yew Tung Seang dan Anggota Dewan Undangan Negeri Seri Delima Syerleena Abdul Rashid.

— BERNAMA

Permanent link to this article: http://sksungaigelugor.edu.my/?p=2230